Runar Helgeland til topps som Årets Sjømatkokk

I en tøff konkurranse med fem andre utvalgte kokker gikk Runar Helgeland 22 år fra N.B. Sørensen i Stavanger helt til topps i Bergen 31.8.2018.

Årets sjømatkokk er en nasjonal kokkekonkurranse som arrangeres årlig i Bergen av Matarena og Bergen kokkenes Mesterlaug i samarbeid med Norges Sjømatråd. Konkurransen ble etablert i 2003 og målet er å fremme bruken av norsk sjømat.

Litt om vinnerkokken:

Runar Helgeland jobber til daglig ved N.B. Sørensen i Stavanger hvor han jobber mye med de fantastiske råvarene som utgjør norsk sjømat. Han tok læretiden sin ved Spiseriet i Stavanger Konserthus

Runar har tross sin unge alder også rukket å delta i NM i kokkekunst i 2016.

Litt mer om konkurransen:

Årets sjømatkokk skal lokke dyktige kokker fra hele landet til å delta, hvor ønsket er å utfordre dem til å lage kreative retter av kjente og ukjente arter fra våre farvann. Det ønskes hvert år å ha seks deltakere. Utvelgelsen foregår ved at deltakerne sender inn sitt menyforslag før de beste menyene blir trukket ut av en anonym jury. Det som kreves av deltakerne er at de har fagbrev som kokk.

Laget street food av ulik sjømat

Runar laget tre typer street food-retter av sjømat. Han sendte inn oppskriften på to av rettene basert på kveite og reker eller råreker. Den siste retten ble laget ut fra en såkalt «Mystery basket» . Ingrediensene som Runar brukte der var altså hemmelig og han fikk ikke vite dette før konkurransen var i gang.

Et poeng i konkurransen er at råvarene skal kunne kjøpes inn av vanlige forbrukere.

Råvarer utover hovedråvarene tar deltagerne med selv. Deltakerne får 30 minutter til planlegging av «street food» rettene før konkurransestart . De starter med 5 minutters intervall og konkurransetid er 3 timer til «street food» rettene serveres samlet fra hver enkelt deltaker. Rettene serveres til 4 dommere + 6 smaksprøver.

 

Som vinner av Årets Sjømatkokk mottar Runar en gavesjekk på kr. 15.000,- fra SR-Bank, sammen med heder og ære.